Μέτρα προστασίας & αποκατάστασης του οικοσυστήματος του Δέλτα του Αξιού

Μέτρα προστασίας & αποκατάστασης του οικοσυστήματος του Δέλτα του Αξιού

Αρ. Πρωτ. 1353/02.07.09

Προς Υπουργούς:

 

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

- ΕΣΔΔΑ & Δημόσιας Τάξης

 

Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η παράκτια περιοχή των Δήμων Εχεδώρου και Χαλάστρας, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο σκουπιδότοπο, όπου μπορεί κανείς να αντικρίσει τόνους από μπάζα, καθώς και νεκρά ζώα.

Πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Δέλτα των ποταμών Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα που θεωρείται βιότοπος παγκόσμιας σημασίας λόγω της σπανιότητας των ειδών των πουλιών που εντοπίζονται στην περιοχή, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και οικολογικής καταστροφής.

Στην περιοχή έχουν εντοπισθεί 84 εστίες ρύπανσης, ενώ έχουν καταγραφεί 18.000 κυβικά μέτρα μπαζών και σκουπιδιών, 800 κυβικά μέτρα λαμαρινών, αμιάντου και ξύλων, καθώς και περισσότερα από 400 ελαστικά αυτοκινήτων.

Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο μετά το κλείσιμο της Χωματερής των Ταγαράδων, αλλά και την αδυναμία της χωματερής της Μαυροράχης να δεχθεί ογκώδη απορρίμματα.

Το πρόβλημα και η οικολογική καταστροφή που συντελείται στο Δέλτα του Αξιού έχει υπογραμμισθεί και στο παρελθόν σε σχετικές κατατεθείσες ερωτήσεις προς τους αρμόδιου Υπουργούς με θέμα «Εικόνα εγκατάλειψης και οικολογικού εγκλήματος παρουσιάζει η περιοχή του Δέλτα του Αξιού» (Αρ. Πρωτ. 10076/03-07-2007) και «Προβλήματα ρύπανσης στο Δέλτα των ποταμών Γαλλικού - Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα» (Αρ. Πρωτ. 4568/21-02-2007).

 Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, που έχει πληγεί από την ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών στην περιοχή του Δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ΕΣΔΔΑ και Δημόσιας Τάξης, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και πάταξη φαινομένων παράνομης και αλόγιστης ρήψης μπαζών και σκουπιδιών;

- Καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει εντοπισθεί και υπογραμμισθεί και στο παρελθόν, υπάρχει καταγραφή και ιστορικό των μέτρων και των ενεργειών στις οποίες έχουν προχωρήσει στο παρελθόν τα αρμόδια Υπουργεία, και αν ναι, ποιες είναι οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί;

Απαντήσεις Υπουργείων